Opozícia vyzýva prezidenta na nepodporu školských zákonov

21.09.2012 Bratislava

Bratislava 21. septembra (TASR) - Opozičné strany dnes vyzvali prezidenta SR Ivana Gašparoviča, aby nepodporil školské novely - zákon o odbornom vzdelávaní a zákon o školách a školských zariadeniach. "Boli by sme radi, aby si osvojil naše pripomienky," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS), pričom opozícia má štyri zásadné výhrady.

Práve tieto by sa chcela pokúsiť zapracovať do zákonov po ich vrátení prezidentom späť do parlamentu. Jednou z ambícii je čiastočné zvrátenie možnosti zatvárať stredné školy. "Zákon totiž umožňuje zatvárať všetky typy škôl bez naplnenia kritérií," vysvetlil Beblavý s tým, že opozícia chce zaviesť kritériá, ktoré musí VÚC naplniť.

Jeho kolegyňa z KDH Jana Žitňanská by chcela pomôcť deťom so špeciálnymi potrebami. Do legislatívy chce zapracovať možnosť, aby tieto deti mohli navštevovať viacero škôl, keďže schválená novela to nedovoľuje. Opozícia chce zároveň zrušiť ustanovenie, podľa ktorého dostanú centrá voľného času peniaze iba na deti s trvalým pobytom v meste ich zaradenia. "Peniaze, ktoré majú ísť na činnosť detí sa rozpustia v rozpočte samospráv," zdôraznil Martin Poliačik (SaS).

Ďalším bodom je zmierniť kritérium, podľa ktorého sa školáci dostanú na gymnázium alebo odbornú školu. Vládni poslanci totiž stanovili hranicu závislú od priemeru známok. "Niektoré deti to celkom iste poškodí," avizoval Martin Fronc (KDH). Výnimkou, ktorú chce dostať do legislatívy by spočívala v možnosti dostať sa na školu aj pre detí s horším priemerom, ak preukážu pri prijímaní vedomosti.

Obavy opozície popiera minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Ten nemá strach, že by samosprávy svojvoľne rušili triedy. "Nemôže sa to stať, lebo sú stanovené kvalitatívne kritériá a rozhodovať o tom budú nielen poslanci v zastupiteľstvách, ale aj zástupcovia cirkevných a súkromných škôl v komisiách," podotkol vo štvrtok (20.9.).

V prípade stanovenia normy pri príjímaní na gymnáziá a odborné školy si sľubuje vyššiu motiváciu žiakov na základných školách. "Tým, že zavádzame priemer 2,0 pre gymnáziá a 2,75 pre stredné odborné školy s maturitou podnietime na základných školách, aby sa deti viac učili a v 8. a 9. triede splnili kritériá," vysvetlil. Spolieha sa aj na to, že pri prijímaní študentov zohrá úlohu aj prijímací test, výsledky monitoru na základnej škole a úspešnosť na súťažiach.

Výsledky by zmeny legislatívy mali priniesť v priebehu troch či štyroch rokov. Minister však so zmenami v školstve nekončí. Na budúci rok by chcel prísť s veľkým zákonom o odbornom vzdelávaní, ktorý bude spoločný pre Slovákov a Čechov. "Mal by nastaviť duálny systém. Praktické vzdelávanie bude zabezpečovať budúci odberateľ počas vzdelávania na odbornej škole a teoretické zabezpečia štátne a neštátne školy," uzavrel.
 

Vyberte región